image

Opening bedevaartseizoen

In Brielle werd met een eucharistieviering op zaterdag 25 mei de bedevaartkerk geopend voor het nieuwe bedevaartseizoen. Mgr. Van Burgsteden s.s.s., hulpbisschop-emeritus van het bisdom Haarlem-Amsterdam, verzorgde de homilie.

Mgr. Van Burgsteden preekte bij de opening van het bedevaartseizoen over het getuigenis van de heilige Martelaren van Gorcum. In de middag sprak dr. Ben Hartmann een lezing uit, waarin hij de negentien Martelaren van Gorcum voorstelde, de weg van het lijden die ze hebben moeten gaan en hoe ze in alle angst en terreur hebben getuigd van hun geloof en Godsvertrouwen.

In zijn homilie zegt Mgr. Van Burgsteden: “Onze heilige Martelaren gingen in hun kwellingen, verschrikkelijke martelingen tot het uiterste voor het behoud van Jezus’ Kerk, hun Kerk en onze Kerk. Mede door hen staan we nu op de vaste fundamenten van ons geloof: de heilige Eucharistie en de steenrots [Petrus] waarop onze Kerk gebouwd is.”

De emeritus-bisschop vergelijkt de weg die de Martelaren moesten gaan met de lijdensweg van Christus. “De kruisweg van onze heilige Martelaren heeft gelijkenissen met de kruisweg van Jezus”, zegt hij. “Gebracht naar de turfschuur bevelen zij God beurtelings biddend hun laatste strijd aan. Zij bidden om standvastig te blijven in hun geloof in dit uur. Precies zoals Jezus in de hof van Olijven zich biddend tot zijn Vader richtte: ‘Vader, laat deze kelk aan mij voorbijgaan, maar niet Mijn wil maar Uw wil geschiedde.’ Aan deze kelk danken wij de Eucharistie. Voor de heilige Martelaren wordt deze offerbeker van Jezus onderpand en bekroning van eeuwig leven.”

“Mede door hen staan we nu op de vaste fundamenten van ons geloof: de heilige Eucharistie en de steenrots [Petrus] waarop onze Kerk gebouwd is.”

De Martelaren van Gorcum werden van hun kleren beroofd, zoals ook bij Jezus zijn kleren werden afgenomen voor de kruisiging. Mgr. Van Burgsteden: “En net als Jezus die in Zijn laatste uur aan Zijn apostelen in de zaal van het Laatste Avondmaal het nieuwe gebod gaf ‘Hebt elkander lief’ zo bidt de gardiaan ‘Laat het laatste uur geen scheiding brengen onder u die door de wederzijdse liefde in hun heilig gezelschap zijn herenigd’.”

Jezus werd opgehangen aan het hout van het kruis, de Martelaren aan het hout van twee balken in de turfschuur. Mgr. Van Burgsteden: “Het dorre hout van het kruis wordt onze levensboom, het dorre hout van de twee balken in de turfschuur werd levende, dankbare, actuele herinnering aan het voorbeeld van de heilige Martelaren die standvastig volhardden tot het einde toe van hun katholieke geloof.”

In de eucharistieviering zegent de custos van het heiligdom, pastoor Glas, de bedevaartkaars en ontsteekt deze. De kaars zal het hele bedevaartseizoen branden in de kerk op het heiligdom van de HH. Martelaren van Gorcum.

image
image
nieuwsoverzicht